Varmekabler varmer ikke, gulvet er kun lunket

By | February 19, 2021

Her vil jeg ta for meg hva du kan gjøre hvis varmekablene ikke varmer og eventuelt varmer, men at gulvet er så vidt svalt eventuelt lunket, på kanten til at du har mer en frostvakt enn en gulvvarmer.

Artikkelforfatteren er ikke en elektriker, det vil ikke dukke opp forslag i denne artikkelen at du skal leke en heller. Gjør du det er det på eget ansvar.

Forutsetninger

Hvis det er slik at din gulvvarmer har fungert helt fint og hatt en fin og jevn varme, men plutselig har gulvet enten A: blitt stein kaldt, B: det er kun lunket på kanten til å bli kaldt.

Hvis det er kaldt kan du sjekke følgende:

  • Er termostatert på, hvis ikke på sjekk sikring i sikringsskapet
  • Vises det noen feilmeldinger. Se lenger ned i artikkelen for feilmelding E:2 (gjelder Microtemp termostater)
  • Hvis termostatert er på kan du prøve å justere grader opp
  • Hvis det ikke hjelper å justere gradene opp kan du sjekke og dette er avhengig hvilken modell av termostatet du har og om det støtter det. Men i hovedsak skal du kunne bytte om termostatet skal styre temperaturen din, om det er en gulføler eller om det er et såkalt IR-føler på veggen som skal ta seg av det. Prøvd deg frem her og i menyen til termostatet ditt og velg en av de tre. Det kan f.eks være at enten så er gulføleren gåen eller så er det noe med signalet på IR-føler eller dårlig batteri så sjekk det.
  • Se etter feilkode E:2

Hvis det er lunket kan du gjøre følgende:

  • Du kjenner at gulvet er lunket kan du øke gradene et par hakk
  • Resett termostatet til fabrikk innstilling det kan hjelpe.

Bytte termostat

Her kommer elektrikerne inn, hvis ingen av de punktene ovenfor hjelper er det på tide å bytte termostatet, det er en elektrisk del med mange funksjoner som så og si er på hele tiden, det er den i hvert fall på badet vårt 365 dager i året. Dette vil til slutt slutte å fungere rett og slett. Det er ikke en stor kostnad å bytte ut termostatet. Prisen du kan gå ut i fra er hvis det er mer funksjoner og fancy touch opplegg så vil det være noe dyrere enn en enklere variant. En ting er sikkert, det er greit å investere i et termostat som regulerer temperatur enten via en romføler inne i termostaten, eller en gulvføler. Det kan også være fint om det kan settes opp som en regulator eller alternativt til å bruke en IR-føler.

På denne måten har du flere valg som alternativer skulle en av de andre slutte å fungere. Ergo du vil fortsatt kunne ha på varmen i gulvet.

Displayet viser E:2

For artikelforfatteren så begynte varmekablene på badet å avgi mindre varme plutselig en dag, gulvet ble ikke kaldt men var kun lunket uansett hvor høyt gradene ble stilt inn.

Derfor forsøkte jeg å resette termostatet til fabrikkinnstillinger som resulterte i feilkode E:2 som indikerer at romføleren er defekt. Da var det bare å ringe til elektriker og bytte termostatet inkludert romføleren. Det er greit å bytte begge samtidig hvis du har en gulvføler og et termostat da prisen ikke er all verdens. Du kan nesten vedde på at hvis kun gulvføleren hadde blitt byttet hadde termostatet feilet like etter.

Derfor et tips, kjenner du at gulvet ikke lenger er like varmt som før uansett hvor mye du skrur opp grader på termostatet så er det en god indikasjon at det må byttes, bytt samtidig eventuelt gulvføler i samme slengen.

Var føre var så slipper du kaldt gulv i noen dager i påvent på at elektrikeren skal dukke opp. Ikke noe særlig med kaldt flisgulv midt på vinteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *